We Share The Air

Influenza

Sprøjt! Værsgo, hav lidt influenza

9. marts, 2015

Bliv hjemme når du er syg

Stigning af antal hospitalsindlæggelser, længerevarende sygdomsforløb og øget antal dødsfald. 

Influenza er ikke bare et par dage med hoste og ondt i kroppen, sådan som vi kender den bedst. Influenza kan være dødeligt alvor blandt ældre og kronisk syge.

Virussen spreder sig til alle hjørner af samfundet. Og tager du offentlige transportmidler, eller går du på arbejde eller i skole når du er syg, er du med til at udbrede sygdommen. 

Ifølge Statens Seruminstitut spreder virussen sig via luften, og ved at sætte sig på overflader som vi rører med hænderne. Den sæsonprægede influenza smitter almindeligvis mest de første dage af sygdommen. Og man anses som helt smittefri et døgn efter at man ikke længere har feber. Ifølge Lægehåndbogen på Sundhed.dk er inficerede voksne som regel smittefarlige fra dagen før symptomerne bryder ud og til 5 dage efter symptomstart.

Der kan gå op til 7 dage fra at man bliver smittet med sæsonpræget influenza til man får symptomerne. Men de fleste vil blive syge inden for de første dage. I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen herefter 3 - 5 dage efterfulgt af 1 - 2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.

Men sygdomsforløbet kan have langt større konsekvenser iblandt kronisk syge og vores - eller kollegaers – forældre og bedsteforældre. Og det er en god idé at huske på, i stedet for at troppe op på arbejde eller i skole med snotnæse og feber.  

5 råd fra Statens Seruminstitut
Sådan undgår du at blive smittet - og at smitte andre:

  • Undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge.
  • Blive hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg.
  • Undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet et engangslommetørklæde eller til nød ærmet.
  • Hyppigt vaske dine hænder med vand og sæbe - især efter at du har hostet, nyst eller pudset næse. Undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne.
  • Sørge for at holde fælles ting og overflader rene ved almindelig rengøring.
Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste