We Share The Air

Flere lider uden at blive udredt af lægen, men simple tests kunne måske have reddet deres fremtid

De lider, men bliver ikke udredt af lægen. Ukomplicerede tests kunne måske have reddet deres fremtid

| 1. december, 2015

 

Vidste du at mange lider af kemikalieoverfølsomhed og el-overfølsomhed, og at sygdommene kan konstateres med simple testmetoder?

Hvem skulle tro, at man for eksempel kunne blive overfølsom over for strålerne fra Wi-Fi eller mobiltelefonen? Det kan man faktisk blive.

De praktiserende læger undersøger ikke for det, og du kan derfor gå længe med sygdommen, inden du måske selv opdager hvad du fejler.

Men i Frankrig har læge Dominique Belpomme i en årrække målt biomarkører ved både kemikalieoverfølsomme og el-overfølsomme. Forskningen tyder på at det er de samme sygdomsmekanismer der ligger bag de to sygdomme. Og Belpommes undersøgelsesmetoder peger på inflammation, oxidativ stress, ændret blodgennemstrømning i hjernen, reaktioner i det autoimmune system og andre parametre, som alle kan måles med eksisterende testmetoder.   

Men hvad sker der hvis sygdommen ikke opdages tidligt?

Selve overfølsomheden kan eskalere. Og det er vigtigt at omstille sig for ikke at provokere sygdommen for meget. Det handler ofte om mange små ændringer som at droppe parfumen eller mobiltelefonen. Men det er et detektivarbejde at få ryddet ud i det man ikke tåler, typisk kræver det meget research, et godt overblik og flere fejlslagne forsøg. For nogen bliver det også nødvendigt at finde et andet sted at bo eller arbejde.

Men hvis ikke du er klar over at du går med overfølsomhedssygdomme i kroppen, så har du heller ikke beskyttet dig imod det du er overfølsom overfor. 

Fakta om symptomerne

Symptomerne på kemikalieoverfølsomhed og el-overfølsomhed opstår som reaktion når du udsættes for noget du ikke tåler, men symptomerne kan komme forsinket. 

Symptombilledet er meget forskelligt, og kan være hovedpine, træthed, kvalme, svimmelhed, hudproblemer, slimhindeproblemer, mave- tarmproblemer, koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse, åndenød, astma, søvnløshed, smerter og andre symptomer. 

Særligt el-overfølsomme rapporterer desuden om rysten, hjerterytmeforstyrrelser, højt blodtryk eller en stikkende eller brændende følelse. 

Det kan blive en invaliderende funktionsnedsættelse

Overfølsomhedssygdommen er en funktionsnedsættelse, som i forkert miljø kan blive et invaliderende handicap. Og ligesom du kan blive synshæmmet og bevægelseshæmmet, kan du også blive miljøhæmmet.

Miljøhæmmede kan ofte ikke tåle at færdes på helt almindelige steder som i bussen eller på jobbet. For kommer der også andre mennesker, som snakker i mobiltelefon, eller for eksempel har brugt parfumeret skyllemiddel til deres tøj, så kan parfumen fra tøjet eller strålerne fra telefonen komme til at medføre at den miljøhæmmede bliver meget syg.

Der findes også andre funktionsnedsættelser (for eksempel astma og allergi) som også kan blive miljøhæmmende.

Miljøhæmmede har samme rettigheder som andre funktionsnedsatte. Men når man ikke har hørt om det før, lyder det måske lidt vildt at nogen kan blive syg på den måde. Vores samfund er ikke indrettet til at tage sig af den slags handicaps, og miljøhæmmede ender af omverdenen hurtigt med at blive betragtet som hypokondere i stedet for at få hjælp i hverdagen og relevant udredning ved lægen, som den udredning Dominique Belpomme foretager med ukomplicerede undersøgelsesmetoder.

 

Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste