We Share The Air

8 måder du kan møde parfume

| 6. november, 2015

 

Her kan du kommer i kontakt med parfume - og sådan undgår du det

  1. Kropsplejeprodukter, hvis du ikke udelukkende køber parfumefri produkter. Parfumestoffer kan trænge ind i kroppen via hud og vejrtrækning og senere måles i blodet. Og naturlig parfume kan være stærkt allergifremkaldende.
  2. Vaske- og skyllemidler til tøj, medmindre det er parfumefrit. En enkelt vask med et parfumeholdig produkt, og tøjet kan være umuligt at få gjort parfumefrit igen.
  3. Duftlys og andre ”luftfriskere”, også dem man sætter ned i toilettet.
  4. Forbrugsvarer hvor man almindeligvis ikke forventer at finde parfume. Det kan være alt fra sko, papir og Always hygiejnebind.
  5. Rengøringsmidler. Du udsættes for parfumen meget længe efter du har gjort rent derhjemme. Men ligesom når det kommer til kropsplejeprodukter og vaskemidler, er det også nemt at få fat i gode, parfumefrie rengøringsmidler.

Sådan bliver du hver dag udsat for passiv parfumering

  1. Duftmarketing i butikker, storcentre, tandlæge og privathospitaler. Ventilationsspray, for eksempel til bil eller varmepumpe. Og parfumedispensere, blandt andet på offentlige toiletter hvor de kan forsøge at skjule at der ikke er rent. 
  2. Når du færdes hvor der er gjort rent med parfumerede produkter. Fx skoler, arbejdsplader og offentlig transportmidler.
  3. Når medmennesker bruger parfume eller ikke har valgt parfumefrie produkter til sig selv. Måske fordi deres lugtesans ikke er så god, eller hvis de selv synes at det lugter godt. Det kan også være at de ikke er bevidste om at mange i deres omverden kan blive enormt generede eller temmelig syge af deres parfumestoffer.

    Listen er ikke komplet.

 

Et råd med på vejen

For nogen kan det være meget svært at italesætte problemer vedrørende passiv parfume. Og mange lider hellere i stilhed. Men bliver du syg eller generet af passiv parfume, bør du henvende dig til den ansvarlige, og på en venlig og enkel måde forklare problemet og opfordre til at der i stedet bruges alternative produkter uden parfumetilsætning.

I praksis er parfumen ikke nødvendig. Den har ingen hygiejnemæssig effekt. Og de færreste parfumebrugere har sikkert lyst til at deres parfume skal være årsag til at deres medmennesker skal gå og få det dårligt.

 


Her er et par forslag til hvor du kan få mere at vide om undersøgelser der viser at parfumestoffer kan trænge ind i kroppen: 
Greenpeace.org
Ing.dk

Og her kan du læse om allergifaren ved naturlige parfumer:
Videncenterforallergi.dk

Læs også:

De hemmelige ingredienser i parfume

Mange generes af parfume: Sådan har andre mennesker det med at være i nærheden af dig når du har brugt parfumeret vaskepulver og parfumeret deodorant

I dette brev var hun hudløs ærlig: Din parfume påvirker også vores venskab

Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste