We Share The Air

Fjern lugte med ozon behandling

Fjern lugte med ozon behandling

Det er nærmest nødvendigt at skride til ekstremer, når du vil af med standhaftig parfume i møbler. Her er en effektiv metode.

| 21. august, 2015

 

Hvad angår bekæmpelse af uønsket parfume og lugte, har jeg aldrig prøvet noget så effektivt som ozonbehandling. 

Ozonbehandling gør det muligt at fjerne lugte dybt inde i møbelpolster o.l., hvor man ikke kan vaske ordentligt af. Og det slider ikke ligesom gentagne afvaskninger. Det er nok også derfor nogle samvittighedsløse brugtvognsforhandlere bruger det til biler for at neutralisere lugt og gøre dem til "ikke-ryger biler". 

Jeg har bl.a. ozonbehandlet en lænestol, som var parfumeret efter at havde stået i Ikeas rodehjørne, hvor mange havde siddet i den. Stolen består af et træstel, kunststofbetræk og et tykt skumgummifyld. Efter ozonbehandlingen luftede jeg stolen ude og støvsugede den godt. Man kunne lugte ozonbehandlingen i nogle uger efter. Men nu har jeg en lugtfri stol.

Naturlig gasart

Ozon er en gasart som findes naturligt i luften. Efter en ozonbehandlingen lugter det behandlede ligesom vasketøj der har tørret ude. Lugten fortager sig med tiden. 

Man kan købe en ozongeneratore rimelig billigt, man kan selv bygge den eller man kan bestille et firma til at ozonbehandle. 

Læs også: Sådan bygger du selv en billig ozonmaskine

Varigheden af en ozonbehandling afhænger bl.a. af ozongenoratorens kapacitet. Men giv hellere korvarige behandlinger end langvarige. Gentag behandlingen hvis den ikke var tilstrækkelig og vær også klar til at give op, hvis behandlingen slet ikke virker. Og hvis du giver alt for meget, kan lugten af ozon godt hænge ved længe.

Men pas på

Ozonbehandling bør være sidste udvej, til dig der har afprøvet alle de traditionelle rengøringsmetoder. 

Gasarten er sundhedsfarlig at inhalere. Og den kan opløse gummi. Fx kan elkabler nedbrydes (i boliger såvel biler), og dette kan bl.a. medføre øget brandfare.

Mindre ting kan derfor ozonbehandles i en kasse, som man stiller udendørs. Og større ting kan fx ozonbehandles i et lille haveskur uden elinstallationer. Her vil det desuden være en fordel, hvis ozongenoratoren enten kører på timer eller hvis forlængerkablet hives fra efter behandlingen, så man ikke behøver at gå ind i skuret inden der er luftet ud.

Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste