We Share The Air

Togpassagerer udsættes for massiv luftforurening

April, 2013


Skal du ud og se med DSB? Så skulle du måske overveje at holde vejret imens. Luften inde i togkupeerne har nemlig vist sig at indeholde alarmerende forureningsmængder. Dette afslørede Det Økologiske Råd, da de en eftermiddag i marts tog på rundtur i København med en partikelmåler som bagage.

En af målingerne viste, at der var mere end 500.000 ultrafine partikler pr. cm³ i passagerernes indåndingsluft. Det vides ikke hvor meget højere dette tal reelt er, for måleapparatet kunne simpelthen ikke måle højere forurening. Men tallet er til sammenligning mere end 100 gange højere, end niveauet for en typisk københavnsk myldretidstrafik på den stærkt trafikerede H.C. Andersens Boulevard.

Ultrafine dieselpartikler øger risikoen for at udvikle kræft, hjertekarsygdomme, blodpropper, hjerneblødninger og alvorlige luftvejslidelser. Dermed kan det være årsag til tidlig død. Desuden bidrager en stor del af dieselpartiklerne til global opvarmning, oplyser Det Økologiske Råd.  


Her blev målingerne foretaget:

 - Nørreport station
 - ME tog fra Østerport til H. Taastrup
 - IC3 tog fra H. Taastrup til Østerbro 
 - S-tog fra Østerport til Dybbølsbro  


Kilde: Det Økologiske Råd
Ren luft er en menneskeret. Men hvor gode er vi til at værne om vores luft? På voresluft.dk bliver du klogere på dette emne.
Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste