We Share The Air

Blyforurenet arbejdsmiljø - en daglig risiko?

Maj, 2013

En 23-årig murer har optaget bly i kroppen under renovationsarbejde af luksushotellet d'Angleterre i København, hvor der fra starten er blevet konstateret store mængder bly. Både Arbejdstilsynet og byggefolkenes egne arbejdsmiljørepræsentanter har tidligere kritiseret hovedentreprenøren for ikke at sikre en korrekt håndtering af det sundhedsskadelige tungmetal. Dette skriver Søren Elkrog Friis i en artikel i Avisen.dk.

Avisen.dk har i gennem længere tid kortlagt forløbet omkring renovationen af d'Angleterre, og sat fokus på farlige arbejdsvilkår i byggebranchen. Her kommer det også frem, at mange bygherrer ser stort på risikoen for blyforurening, og sætter arbejdet i gang uden at vide om det sundheds- og miljøskadelige tungmetal gemmer sig i vægge og maling.

Blyfaren er ellers et kendt problem, som er omfattet af arbejdsmiljøloven. Det farlige tungmetal findes blandt andet i maling og gamle byggematerialer. Under slibning af malede flader, eller når blyholdige byggematerialer skal rives ned, kan der opstå blyholdig støvudvikling. Herefter kan blyet optages i kroppen via inhalering eller synkning. Det kan for eksempel give akut blyforgiftning, med mavesmerter, træthed, irritabilitet, hovedpine og andre symptomer fra centralnervesystemet. Men blyet kan også skade forplantningsevnen, og i følge Lægehåndbogen er det vanskeligt at definere en entydig nedre grænse for helbredsskade.
Blyforurenet arbejdsmiljø - en daglig risiko?
Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste