We Share The Air

Din parfume påvirker også vores venskab

I dette brev var hun hudløs ærlig

Din parfume påvirker også vores venskab

| 27. August, 2015

 

Hun var journalist, og i fire fantastiske år var hun også redaktør på kvindemagasinet Cosmopolitan.  Men noget af det seneste hun har skrevet, er et brev til hendes venner og familie. I brevet undskylder hun over for sine kære og bønfalder dem om at forstå, at hun ikke kan tåle parfumen fra deres skønhedsprodukter.

Hendes rørende brev starter således:

Et åbent brev til mine venner: Din parfume tager livet af mig!

Til alle mine elskede,

Din parfume tager livet af mig. Jeg mener det næsten bogstaveligt.

Det påvirker også vores venskab. Jeg kan ikke kramme dig, og du har måske lagt mærke til at jeg træder et skridt bagud når vi mødes.

Jeg kan ikke risikere at sidde og spise sammen med dig et lukket rum, og som du måske har bemærket, plejer jeg at foreslå, at vi i stedet går en tur sammen.

Faktisk har jeg nok ikke altid været så spidsfindig. Jeg har sikkert såret dine følelser en smule. Dette skyldes at parfume for mig er som et spark i hovedet; jeg går i forsvarsposition for at beskytte mig selv.

Undskyld. Det er jeg meget, meget ked af.

Jeg har leget med tanken om dette i et godt stykke tid: Hvordan jeg kan forklare dig, at jeg kan bare ikke kan overkomme det, når du har parfume på (parfume, kraftigt lugtende stylingprodukt, parfumeret deodorant osv.)? Jeg ved, at det virker som et angreb imod dit inderste væsen.

Men jeg lover dig, din parfume er – både kemisk og eksistentielt - så langt fra den person jeg kender og elsker, at dette brev bliver så meget desto mere påkrævet.

 

Læs også: Mange generes af parfume

Australske Sarah Wilson er især kemikalieoverfølsom over for parfumestoffer. Og dette påvirker hendes autoimmune sygdom. Der skal kun et lille vindpust med et spor af parfume til, så bliver hun syg. Hendes hænder og fødder svulmer op, hun får tågehjerne, ledsmerter og kvalme.

Hun beskriver det således: 
”Forestil dig at have tre gange tømmermænd, køresyge og et sæt negle der kradser mod en tavle. Alt på en gang. Det er, hvad parfume gør ved mig.” 

Selvom det er en halv dag siden at hendes ven har brugt parfume, så er kemikalierne der endnu, og det kan tvinge Sarah Wilson på toilettet for at forsøge at vaske vennens parfume af sig så godt hun kan. 

Men over for vennerne prøver hun at lade som ingenting og at virke overskudsagtig.

Læs også: 8 steder du kan møde parfumer

Om parfume generelt nævner hun at:

 1. EU’s Videnskabelige komite for kosmetiske produkter og nonfood produkter rapporter at 1 ud af 50 mennesker er blevet sensibiliseret over for duftstoffer.
   
 2. Undersøgelser har knyttet udsættelse for parfume med migræne, allergi symptomer, astma og kronisk lungesygdom.
   
 3. Den langsigtede eksponering for de kemikalier som parfume indeholder kan gøre alvorlig skade på dit immunsystem.
   
 4. Phthalater, der anvendes i 75 procent af de parfumerede produkter for at forlænge levetiden og rækkevidde af lugten, er blevet forbundet med hormonforstyrrelser, hvilket igen kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer, herunder diabetes og fedme, fertilitetsproblemer såsom dårlig sædkvalitet, tidlig pubertet, brystkræft, autisme og ADHD og uregelmæssigheder i skjoldbruskkirtlen. Og syntetisk musk binder sig til menneskelig østrogenreceptorer og påvirker disse - noget, som er blevet forbundet med brystcancer.
   
 5. 80 procent af alle skønheds- og hudpleje produkter indeholder parfume.
   
 6. I gennemsnit indeholder parfume omkring 14 hemmelige kemikalier, der ikke er nævnt i varedeklarationen. Omkring 80 procent af disse udeklarerede kemikalier bliver ikke testet i forhold til menneskers sikkerhed.
   
 7. De fleste skønhedsprodukter deklarerer ordet "parfume" i stedet for den cocktail af kemikalier der er anvendt til at lave parfumen.

 

Læs også: De hemmelige ingredienser i parfume
 

Link til hendes brev

Vi har haft super dårlig erfaring med Dk-taksering, og vi er åbentbart ikke de eneste